Częste infekcje dróg oddechowych, atopowe zapalenie skóry, przerośnięty 3 migdał, początki astmy, częste zapalenia krtani, bóle brzuszka - tradycyjne leczenie opiera się tylko na leczeniu objawów (najczęściej maści sterydowe, inhalacje sterydami itp), jako naturoterapeutka staram się patrzeć na człowieka holistycznie (całościowo) i szukam przyczyny. W diagnostyce wspomagam się biorezonansem, diagnoza z oka, ale głównie doświadczeniem. Powyższe objawy są najczęściej objawami nietolerancji pokarmowej (MYLONĄ CZĘSTO Z ALERGIĄ)!!! to nie Alergia!!! Dlatego testy alergiczne zazwyczaj nic nie wykazują, a z dzieckiem lub osobą dorosłą dzieje się coraz gorzej. Testy alergiczne są wykonywane najczęściej w klasie IgE (czyli szybkie reakcje alergiczne). Mało kto jednak zaleca wykonanie ich w IGG czy IGA, a tam najczęściej znajdziemy przyczynę w 90% przypadków tam znajduję zawsze winowajcę. Badania są kosztowne, dlatego nie są refundowane.

nietolerancja pokarmowa

Jeżeli nie wyeliminujemy alergenu powodującego nietolerancje dziecko będzie miało częste zapalenia dróg oddechowych, następnie pojawią się świsty i początki astmy. Objawem mogą być wysypki i bóle brzuszka. W kolejnych latach pojawi się problem z migdałami i laryngolog skieruje na ich usunięcie, to jednak nie rozwiąże problemu. Następnie jelita będą przepuszczać alergeny i toksyny do krwioobiegu - początek stanów zapalnych jelit, kolejno, pojawią się początki chorób autoimmunologicznych łuszczyca, leśniowskiego-crohna, problemy z tarczycą oraz cukrzycą 1 w wieku ok 11 lat. A lekarze będą nam zwiększać leki sterydowe oraz przepisywać kolejne ilości leków leczących objawy min antybiotyków, inhalacji itp.1 badanie wykonane najlepiej jak najwcześniej nie dopuści do tego. Do badania pobiera się kropelki krwi z palca.

alergia

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa IgG zależna?

Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej IgG zależnej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej IgG zależnej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji w krajach wysokorozwiniętych. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową IgG zależną, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa.

Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u niewielu pacjentów (ok. 2.5% populacji).

Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej IgG zależnej.

Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową. U chorych może się, w tym samym czasie, pojawiać kilka symptomów.

Niepokój (ostry lub chroniczny), artretyzm, astma, zespół deficytu uwagi, zespół hiperaktywności, moczenie mimowolne nocne, wzdęcia, zapalenie oskrzeli, celiakia, zespół przewlekłego zmęczenia, zatwardzenia, mukowiscydoza, depresja, biegunki, nieżyt żołądka, fibromyalgia, zapalenie jelit, bezsenność, zespół nadwrażliwości jelita grubego, świąd skóry, migrena, zespół złego wchłaniania, zaburzenia snu, zatrzymywanie wody w organizmie, nadwaga lub niedowaga.

Badanie mikroflory jelit ma na celu sprawdzenie w jakim stanie znajdują się nasze jelita i bytująca w nim mikroflora. Całościowe badanie zdrowia jelita obejmuje bardzo szczegółowe zbadanie statusu flory bakteryjnej, ocenę wydajności i zdolności trawiennych, stan śluzówki oraz powiązanego z jelitem układu odpornościowego. Badanie mikroflory jelit ocenia występowanie oraz stopień ewentualnej dyspiozy w organizmie, czyli braku równowagi pomiędzy bakteriami, które korzystnie oddziaływują na nasz organizm a bakteriami patogennymi. Długotrwała dysbioza może prowadzić do rozwoju wielu chorób autoimmunologicznych, reumatycznych, metabolicznych, skórnych, chorób zapalnych jelit, alergii pokarmowych, depresji, schizofrenii, zaburzeń autystycznych. Nie ma żadnych wątpliwości, że nieprawidłowe funkcjonowanie jelita pociąga za sobą cały szereg zjawisk wtórnych w naszym organizmie. Dlatego ta niezwykle powszechna i uciążliwa dolegliwość może być całkowicie wyleczona, pod warunkiem, że zostanie prawidłowo zdiagnozowana.

Mikroflora jelitowa odgrywa główną rolę w profilaktyce i leczeniu licznych chorób. Analiza równowagi mikrobiologicznej jelita, a następnie odbudowa ewentualnych zaburzeń jest metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz efektywną i całkowicie bezpieczną terapią wspomagającą leczenie. Bytujące w przewodzie pokarmowym mikroorganizmy wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. W jelitach zdrowego człowieka egzystuje około 2 – 3 kilogramów drobnoustrojów. Bez tego ekosystemu, nie bylibyśmy w stanie przeżyć. Korzystne dla zdrowia bakterie jelitowe koordynują funkcjonowanie każdego organu i narządu. Do głównych ról pełnionych przez ten niezwykle ważny ekosystem należą przede wszystkim:

  • Wspomaganie procesu trawienia
  • Produkcja witamin (z grupy B i K)
  • Stymulacja komórek układu immunologicznego
  • Neutralizacja toksyn i innych substancji potencjalnie szkodliwych
  • Hamowanie stanu zapalnego
  • Konkurencja z mikroorganizmami chorobotwórczymi
  • Uszczelnianie bariery jelitowej

 

Mikroflora jelitowa tworzona jest przez drobnoustroje pożyteczne i prozdrowotne oraz potencjalnie chorobotwórcze bakterie i grzyby drożdżopodobne. Jeśli bakterie korzystne dla zdrowia dominują w jelicie, uniemożliwiają mikroorganizmom chorobotwórczym i drożdżakom nadmierne rozmnażanie się. Mówimy wówczas o prawidłowej mikroflorze jelitowej. Niestety mikroorganizmy jelitowe narażane są na szereg niekorzystnie działających czynników, do których należą:

  • Antybiotyki, zwłaszcza wielokrotnie stosowane,
  • Używki,
  • Wybrane leki (np. niesteroidowe leki przeciwzapalne),
  • Niehigieniczny tryb życia,
  • Interwencje medyczne (terapie i zabiegi w obrębie przewodu pokarmowego),
  • Długotrwały stres psychiczny i fizyczny,
  • Niezdrowa, wysokoprzetworzona żywność.

 

W efekcie dochodzi do silnego zmniejszenia populacji  bakterii korzystnych i nadmiernego namnożenie chorobotwórczych patogenów. Naukowcy wskazują, że nieprawidłowy układ mikroflory jelitowej może być przyczyną rozwoju lub podtrzymania szeregu jednostek chorobowych, zwłaszcza tzw.” chorób cywilizacyjnych”. Grupą szczególnego ryzyka są dzieci rodzone poprzez cesarskie cięcie, u których kolonizacja przewodu pokarmowego jest opóźniona i nieprawidłowa od samego początku.

Tylko odpowiednio dobrane probiotyki skutecznie odbudowują mikroflorę jelitową, dlatego rosnącą popularnością cieszą się probiotyki. Są to wywodzące się z jelita żywe szczepy mikroorganizmów, o korzystnych dla zdrowia właściwościach. Celem stosowania probiotyków jest zwiększenie populacji bakterii prozdrowotnych i eliminacja chorobotwórczych patogenów,  grzybów i bakterii. Należy jednak pamiętać, że każdy probiotyk działa inaczej i tylko stosowanie odpowiednio dobranej probiotykoterapii przyniesie spodziewane efekty i przełoży się na poprawę stanu zdrowia.

Badanie mikroflory jelit

Badanie mikroflory jelit

Analiza pierwiastkowa włosa to test laboratoryjny, który określa skład pierwiastków śladowych (mikro- i makroelementów) we włosach. Właściwie odczytany wynik pozwala wykryć ich niedobór lub nadmiar, a także obecność metali toksycznych.

Dowiedziono naukowo, iż zachodzi zależność między poziomami pierwiastków we włosach i narządach wewnętrznych. Włosy są zatem "dokumentacją" stanu organizmu.

Stosowane analityczne metody oceny stanu odżywienia opierają się głównie na badaniach krwi i moczu. Należy jednak zauważyć, że określenie zawartości pierwiastków w surowicy może nie oddawać aktualnej ilości tych pierwiastków w organizmie. Ich zawartość w surowicy zależy od stanu emocjonalnego, pory dnia, posiłku spożytego przez pobraniem próbki do badania, a przede wszystkim w organizmie działają mechanizmy homeostatyczne wyrównujące poziom pierwiastków we krwi kosztem rezerw w tkankach. Mimo pozornie prawidłowego stężenia w surowicy, zawartości pierwiastków w organizmie może być niedostateczna.Na podstawie badań hormonalnych trudno zatem wykazać, że istnieje niedobór biopierwiastków w ustroju.

Niedobór pierwiastków w organizmie może być spowodowany wieloma czynnikami, między innymi wynikiem nieprawidłowego żywienia, uwarunkowaniami środowiskowymi lub stanami patologicznymi.

Ilość biopierwiastków we włosach jest znacznie wyższa, niż w surowicy, np. zawartość wapnia we włosach jest około dwieście razy większa, magnezu około trzydzieści razy, cynku około sto razy, miedzi kilkanaście razy.

Dzięki temu we włosach można oznaczać stężenie biopierwiastków, których ilość w organizmie jest bardzo mała, przez co oznaczanie ilościowe w surowicy jest bardzo trudne.

Wiązanie biopierwiastków przez tworzące się białko włosa jest uzależnione od ilości i jakości spożywanego białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin, składników mineralnych i wody, a także od wchłanialności w układzie pokarmowym związków, w których pierwiastek występuje oraz od sprawności mechanizmów dystrybucji.

Keratynowa zewnętrzna otoczka włosa w pełni zapobiega zarówno utracie składników wewnętrznych, jak i przedostawaniu się do środka zanieczyszczeń zewnętrznych. Zapewnia to stałość składu chemicznego. Biopierwiastki są wbudowywane na stałe w strukturę włosów w trakcie ich wzrostu. Tym samym stężenie kationów metali we włosach dostarcza informacji o ich zawartości w organizmie w dłuższym czasie, tj. 1-2 miesięcy.

Wynik analizy pierwiastkowej włosów nie jest obciążony wpływem krótkoterminowych zmian stężeń kationów metali, np. w przebiegu cyklu dobowego. Stężenia kationów metali w surowicy nie informują nas w sposób pełny o ich ilości w przedziale wewnątrzkomórkowym, a ponadto może być, jak w przypadku cynku, w dużym stopniu uzależnione od stężenia białek w surowicy. Szczególnie cenna jest analiza pierwiastków śladowych toksycznych we włosach. Analiza stężeń pierwiastków śladowych we włosach jest więc najlepszą metodą oceny stanu przemiany mineralnej organizmu.

Analiza pierwiastkowa włosa

Analiza pierwiastkowa włosa

Test na nietolerancje i alergie pokarmowe w klasie IGG

Test na nietolerancje i alergie pokarmowe w klasie IGG

Badania

Zadzwoń: +48 570 946 199 lub umów się online:

UMÓW WIZYTĘ

Anna Jankowiak Natur-Med

created by Słoneccy.pl

Natur-Med